Imádott esküvői pár

Ki ne emlékezne Lady Diana vagy Katalin Hercegnő csodás esküvőjére? Persze ilyenkor jönnek a fanyalgók, hogy „nekik könnyű annyi pénzből” meg „na, ja, elvégre királyi családban könnyű”. Pedig nem csak ők tudnak fantasztikus esküvőket produkálni. Az elmúlt néhány napot Dél-Angliában töltöttem, máris írom miket láttam, hallottam.

Múlt és jelen

A britek mindig is arról voltak híresek, hogy borzasztóan követték és ápolták a hagyományokat. Az esküvők tekintetében sincs ez másképp. A templomi szertartás előtt három héttel kihirdetik az esküvőt, a házasulandók nevét pedig ki is függesztik egy jól látható helyre, hátha akad, aki tud olyan indokról, amely miatt a fiatalok nem kelhetnek egybe. A készülődés további pillanataiban is jellemző a hagyományok betartása, mindenki igyekszik a nyári hónapokban, illetve szeptemberben tartani esküvőjét. Korábban nem volt szerencsés pénteken vagy szombaton házasodni, de a mai fiatalok ezt-praktikus okokból- már nem tartják be.

View of the entrance on the North Front of Dunster Castle in Somerset which was rebuilt 1862-72 by Salvin.

A Dunster-i kastély

A szervezés

A szervezést az esetek nagy részében nem a fiatalok végzik, inkább profi szervezőkre bízzák, akik segítenek a szolgáltatók kiválasztásában, együtt választják ki az ideális helyszínt stb.. A leendő menyasszonynak így csak a ruhaválasztással kell foglakoznia, mely hagyományosan fehér ruha, csak úgy, mint nálunk. Érdekesség, hogy ott nem igazán jellemző a kölcsönzött ruha, inkább saját méretre készítenek, sokszor egyedi darabokat. A ruhát egészen az esküvő napjáig nem szabad teljesen befejezni, és a menyasszony sem veheti fel a teljes öltözéket korábban, mert nem hoz szerencsét. Épp ezért nem láthatja meg a vőlegény sem a ruhát az utolsó pillanatig. A leendő vőlegény ruhája jellemzően a zsakett, ettől csak a legritkább esetben térnek el. A vőlegény tanújának is fontos szerepe van, ő az, aki vigyáz arra, hogy amint a vőlegény elindul a templomba, véletlenül se forduljon vissza, mert az balszerencsét hoz. Továbbá kabalákat, kis ereklyéket rejt a vőlegény ruhájának zsebébe, illetve ő fizeti ki a lelkipásztort a szertartás után, és minden esetben páratlan összeget fizet, hogy ezzel is szerencsét hozzon az ifjú párnak.

img_1055

A boldog ara Amanda Wakeley által tervezett ruhában

A buli

A szertartás végeztével elkezdődik a lakodalom, ahol aztán a menyasszony az este folyamán a háta mögé dobja a koszorúját, amit már epekedve várnak a hajadonok, és aki a csokrot elkapja, a hiedelem szerint elsőként fog férjhez menni. Eddig ismerős a történet, hiszen itthon is ez a szokás. A briteknél viszont a vőlegény is hajít, mégpedig újdonsült feleségének „régi” harisnyakötőjét, amit gyakran a fogával húz le arája combjáról, majd a feje fölött maga mögé hajít az ott sorakozó nőtlen fiatalembereknek. Az nősül meg leghamarabb, aki elkapja a fehérneműt-ezt már gyakrabban látni a hazai lagzikon is. Az esküvői menü vidékenként változik, általában 4 fogásos menüsorral látják vendégül a meghívottakat. A torta tekintetében viszont nem nagyon engednek az új trendeknek. Az esküvői torta hagyományosan gyümölcstorta, melybe meggyet, mazsolát, mandulát és egyéb gyümölcsöket sütnek, ezzel is a termékenységet szimbolizálva. A torta legfelső részét és a díszítést az ifjú pár megőrzi egészen első gyermeke keresztelőjéig. A zene kiválasztásánál is inkább a hagyományokat tisztelik, de nem ritka manapság az esküvői DJ, amely mostanság nálunk is egyre nagyobb teret hódít.

dinner

Klasszikus brit dekor

Új trendek?

Az esküvő és a lakodalom tekintetében az elmúlt évszázadok alatt nem sok új trendet lehetett felfedezni, viszont a ruhák kiválasztásában minden mennyasszony igyekszik a legjobb divatházak legújabb kollekcióiból választani. Amanda Wakeleyvagy Jenny Packham költeményei nem csak a szigetországban, hanem a tengeren túl is hódítanak. Családi hagyomány ide vagy oda, a rendezvény helyszínének díszítésében viszont a legújabb színvilágot és dekorációs elemeket lehet felfedezi. Sőt, hallottam olyan esküvőről, ahol bizony a ceremóniamester becsempészett pár játékot is az estébe és az ifjú pár nyitótánca is igen-igen rendhagyóra sikeredett.

unnamed

Egy esküvőfüggő Bristolban

 

Azt gondolom, hogy a kinti kollégáktól a hazai esküvői szolgáltatóknak hihetetlen sokat lehet tanulni, hagyományok ide vagy oda, sokkal előrébb járnak, mint mi. Én egészen biztosan kínálok majd új elemeket az ifjú pároknak.

Üdv,

Gábor


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..