A tavaszi melegben időről időre visszatér az „ingujjak” kérdése. A férfiak nagy része lázad, és már a gondolattól is izzad az öltöny és a hosszú ujjú ing viselése kapcsán. Sajnos nem csak a formális öltözködés kapcsán merül fel ez a kérdés, sajnos egyre gyakrabban látni furcsa mintás rövid ujjú ingbe bújt férfiakat az utcákon.

Tévesen azt gondoljuk, hogy a rövid ujjú inget a nyár ellen találták ki. Ha visszatekintünk az öltözködéskultúrában, sehol nincs utalás a rövid ujjú ing és a kánikula összefüggésére. Egyes források szerint a második világháború idején az olyan műszaki alakulatok dolgozóit segítette, akik naphosszat gépek között dolgoztak, és nagy volt a veszélye annak, hogy a hosszú ingujjat becsípi a gépezet. Tehát a biztonság volt a fő szempont, és korántsem a hőmérséklet. Ezek után bizonyos társadalmi rétegek képviselői továbbra is viselték a rövid ujjú inget főként szabadidős tevékenységek alkalmával.

image

Ám ott, ahol az ing formálisabb, főként az üzleti öltözködés kötelező megjelenési elemeként nyakkendő kíséretében jelenik meg, nem arat osztatlan sikert a rövid ujjú ing viselése.

image

Nézzük meg, hogy a rövid ujjú ingünk mit üzen rólunk! Jó példák erre a mozikarakterek, akiknek hiteles megjelenítése érdekében a jelmeztervezők előszeretettel élnek a rövid ujjú ing-nyakkendő kombinációval. Üzenet: lúzer, slampos irodai dolgozó, ízléstelenül öltözködő trehány szakbarbár. A rövid ujjú ing viselése tehát nem a hőmérséklettel van összefüggésben, hanem az ízléssel, az életfelfogással, a személyiségünkkel és az öltözködéssel kapcsolatos szemléletünkkel.

image

A stílusos férfi nem rövid ujjú inggel védekezik a meleg ellen. Nyáron is öltönyt visel, ám az évszaknak megfelelő pille könnyű szövetből. A mediterrán országokban is ezt teszik. Az öltöny alatt pedig hosszú ujjú, vékony pamut ing. Ha lehetősége van rá, leveszi a zakóját, és könyékig felgyűri az ingujját. A hosszú ujjú ing viselése nem csak a formális öltözködésnél fontos, hanem a casual stílusnál is ajánlott. Nincs annál kiábrándítóbb, mint egy rövid ujjú ing látványa, mely nem takarja el viselője karját.

Uraim, ha jó az idő, inkább gyürkőzzünk neki!


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .