A tavaszi melegben időről időre visszatér az „ingujjak” kérdése. A férfiak nagy része lázad, és már a gondolattól is izzad az öltöny és a hosszú ujjú ing viselése kapcsán. Sajnos nem csak a formális öltözködés kapcsán merül fel ez a kérdés, sajnos egyre gyakrabban látni furcsa mintás rövid ujjú ingbe bújt férfiakat az utcákon.

Tévesen azt gondoljuk, hogy a rövid ujjú inget a nyár ellen találták ki. Ha visszatekintünk az öltözködéskultúrában, sehol nincs utalás a rövid ujjú ing és a kánikula összefüggésére. Egyes források szerint a második világháború idején az olyan műszaki alakulatok dolgozóit segítette, akik naphosszat gépek között dolgoztak, és nagy volt a veszélye annak, hogy a hosszú ingujjat becsípi a gépezet. Tehát a biztonság volt a fő szempont, és korántsem a hőmérséklet. Ezek után bizonyos társadalmi rétegek képviselői továbbra is viselték a rövid ujjú inget főként szabadidős tevékenységek alkalmával.

image

Ám ott, ahol az ing formálisabb, főként az üzleti öltözködés kötelező megjelenési elemeként nyakkendő kíséretében jelenik meg, nem arat osztatlan sikert a rövid ujjú ing viselése.

image

Nézzük meg, hogy a rövid ujjú ingünk mit üzen rólunk! Jó példák erre a mozikarakterek, akiknek hiteles megjelenítése érdekében a jelmeztervezők előszeretettel élnek a rövid ujjú ing-nyakkendő kombinációval. Üzenet: lúzer, slampos irodai dolgozó, ízléstelenül öltözködő trehány szakbarbár. A rövid ujjú ing viselése tehát nem a hőmérséklettel van összefüggésben, hanem az ízléssel, az életfelfogással, a személyiségünkkel és az öltözködéssel kapcsolatos szemléletünkkel.

image

A stílusos férfi nem rövid ujjú inggel védekezik a meleg ellen. Nyáron is öltönyt visel, ám az évszaknak megfelelő pille könnyű szövetből. A mediterrán országokban is ezt teszik. Az öltöny alatt pedig hosszú ujjú, vékony pamut ing. Ha lehetősége van rá, leveszi a zakóját, és könyékig felgyűri az ingujját. A hosszú ujjú ing viselése nem csak a formális öltözködésnél fontos, hanem a casual stílusnál is ajánlott. Nincs annál kiábrándítóbb, mint egy rövid ujjú ing látványa, mely nem takarja el viselője karját.

Uraim, ha jó az idő, inkább gyürkőzzünk neki!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .