A csokordobás egy szerintem nagyon kedves szokás vagy inkább rituálé az esküvők menetrendjében, ezt az angolszász szokást egyre többen emelik be a ceremónia forgatókönyvébe. Mi tagadás rendkívül izgalmas és mókás tud lenni, azonban ügyelni kell arra, hogy ne érjenek meglepetések. Ha el akarod kerülni a kellemetlenségeket, akkor az alábbiakat mindenképpen figyelembe kellene venned!

 Milyen legyen a csokor?

A menyasszonyi csokor a boldogságot jelképezi, általában ennek kicsinyített mása a dobócsokor. A szertartás végén a menyasszony a násznépnek háttal állva hátradobja a csokrát a még el nem kelt hölgyek közé. Fontos, hogy a csokor pici és tömött legyen, nehogy széthulljon a levegőben, de találkozhatunk olyan megoldással is, amikor a csokor a levegőben négy kisebb csokorra „esik” szét, ezzel is növelve az esélyét annak, hogy nekem a jövőben több ügyfelem legyen 🙂 A babona úgy tartja, hogy aki elkapja a csokrot, az megy legközelebb férjhez.

Csokor a földön

A csokordobás tényleg egy nagyon kedves hagyomány, de nem árt néhány dologra odafigyelni, mielőtt elképzeled magadban, hogy milyen jól fog mutatni a fotón a levegőben szálló csokor és látni az örömöt a szingli barátnőid arcán, amint lecsapnak a virágra. Mielőtt azonban beleélnéd magad, tedd fel a kérdést: ok, de ki kapja el? Amennyiben ezt a momentumot beilleszted a forgatókönyve, nézd végig a vendéglistádat (szingli barátnők, idősek, házasok stb…), hiszen nincs annál kiábrándítóbb dolog, mint a hátad mögé dobott csokor landolása a földön.

esküvői csokordobás
“munka” közben

Ne aggódj, semmiképpen nem szeretném elvenni a kedved ettől a szerintem jó és izgalmas szokástól, hogy te valóban átéld a csokordobás élményét, de mindenképpen vedd nagyító alá gondolatban a násznép összetételét, mielőtt döntesz. Akadnak, akik biztosra mennek, és beépített embereket kérnek fel a dobócsokor megkaparintására, elkerülve ezzel a fenti cikis helyzetet. Azt gondolom azonban, hogy ha már csak így megy, akkor inkább sehogy.

Csokor helyett harisnyakötő?

Ha mindenáron dobni szeretnél valamit, akkor azt javaslom, hogy akkor repüljön a harisnyakötő- Ezt az uraknak szoktál dobni a menyasszonyok, és ugyanazzal a jelentőséggel bír, mint a csokor a lányok esetében. A hazai esküvőkön ez inkább a vőlegény „feladata” szokott lenni, de az angolszász országokban ezt is a menyasszony dobja a még nőtlen férfiak közé.

dobócsokor elkapása
Repül a, repül a….

Ha ezek után úgy döntesz, hogy mégsem szeretnél semmit dobni, akkor se keseredj el. Számtalan megoldás van, amivel izgalmassá és érdekessé tudod tenni az estédet. Mutatok Neked egy lehetőséget, mely egy több száz éves török hagyomány: a menyasszony az esküvő előtt a cipője talpára írja néhány barátnője nevét. A babona szerint a következő menyasszony az lesz, akinek a neve a cipellő talpán marad a buli végén.

Szeretnél még további ötleteket. tanácsokat? Kattints ide.

Üdv,

Gábor


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..